Чи можуть інваліди отримувати допомогу від Центру Зайнятості?

 

 

Сьогодні я хочу розповісти вам про те, чи можуть особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди), зареєструватися в центрі зайнятості, розраховувати на допомогу у пошуку роботи від цієї організації, та отримувати допомогу по безробіттю в разі відсутності підходящої роботи.

Отже про все по порядку:

  1. Згідно статті 43 Закону України «Про зайнятість населення», особа з інвалідністю, яка не досягла встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу відповідно до законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» та «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» може набути статусу безробітного. Більш того, згідно статті 14 цього ж Закону, особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відносяться до категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Отже інваліди можуть бути зареєстровані в центрі зайнятості і вони можуть розраховувати на допомогу у пошуку роботи працівниками цієї організації.
  2. Друге питання. Чи можуть особи з інвалідністю отримувати допомогу по безробіттю у центрі зайнятості. Тут все відбувається на загальних підставах і регулюється Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». В статті 22 цього Закону визначені умови та тривалість виплати допомоги по безробіттю, а в статті 23 цього Закону — розмір допомоги по безробіттю. Відео на цю тему я вже публікував на своєму каналі, тому повторюватись не бачу сенсу.

Що необхідно, щоб зареєструватись у центрі зайнятості інваліду?

Для взяття на облік у центрі зайнятості звісно ж необхідно звернутись до любого зайнятості України особисто. Можна попередньо зарезервувати собі зручний час відвідування центру зайнятості. Відео про це також є у мене на каналі.

Для реєстрації у центрі зайнятості, інваліди повинні:

  • пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
  • проінформувати про освіту, досвід роботи, зайнятість або перебування у трудових відносинах;
  • подати копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, та у разі наявності пред’явити індивідуальну програму реабілітації.

Всі умови та нюанси реєстрації в центрі зайнятості інвалідів описані в Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу.

Звісно ж нюансів дуже багато. На умови реєстрації та виплату допомоги по безробіттю впливають такі фактори як те:

  •  чи працювала людина;
  •  якщо так, то скільки;
  •  по якій статті вона була звільна з останнього місця роботи;
  • чи є людина членом особистого селянського господарства;
  • чи сплачувала людина єдиний соціальний внесок;
  • чи не зареєстрована людина як фізична особа підприємець.

І багато іншого.

Тому конкретно по вашому випадку, відповідь можна отримати тільки у спеціаліста центру зайнятості. Який після ознайомлення із усіма вашими документами, зможе точно сказати, чи маєте ви право на реєстрацію у центрі зайнятості, та чи можете ви отримувати допомогу по безробіттю. І звісно ж на який розмір допомоги по безробіттю ви можете розраховувати.

Комментариев нет:

Отправить комментарий